Gambar Ilustrasi, Hype, Uncategorized

11 Gambar Ironi Kehidupan ini Memiliki 1000 Makna, Coba Kamu Renungkan ya! – Inafeed.com


Inafeed.com – Cerita kehidupan memang tiada batasnya. Banyak sekali ironi kehidupan yang bisa menceritakan fakta atau fenomena yang telah dirasakan manusia saat tinggal di dunia ini.

Bahkan kali ini ada beberapa gambar ironi kehidupan yang memiliki 1000 makna. Dari gambar ini kamu bisa merenungkan fakta atau fenomena yang terjadi di kehidupan saat ini.

Dilansir dari Brilio.net, inilah dia 11 gambar ironi kehidupan yang memiliki 1000 makna. Yuk, simak !

1. Dua orang gemuk dan kurus berebut air

ironi kehidupan (gambar:source)

“Maksudnya..air kena penuh dulu baru kami dapat tadahan..walau mereka yang lain..air tak penuh pun boleh menikmati air tersebut,” tulis akun Facebook Kim Typewritter.

“Kalau bagi aku, maksud gambar ni .. orang besar bayar murah untuk dapatkan sesuatu, sedangkan rakyat bayar pada harga tinggi walaupun untuk setitik air. Ermm, gitula,” tulis akun Facebook Augustine Mellblen.

2. Impor vs Ekspor

ironi kehidupan (gambar:source)

“Mereka datang bawa hiburan. Mereka pergi dengan hasil kekayaan,” tulis akun Mohd Aqilah.

“Gambaran seperti di Sarawak ni, kaya dengan hasil tapi tak pandai berusaha, orang luar kasih dia arak supaya mabuk, lepas tu senang-senang hasil diambil klur,” tulis akun Facebook Gala Myers Jeremy.

“Impor yang melalaikan tanpa disedari hasil/harta bumi sendiri abis diangkut pigi,” tulis akun Herman Monte Herman Arap.

3. Kelakuan polisi

ironi kehidupan (gambar:source)

“Badan besar ni selalu nampak pada kekuatan, baju nampakkan dia suci, tapi dia tetap pencuri kerana pakai topeng (pencuri). Polis balun yangg lagi sorang, maybe sebab dia badan kecil (tiada kekuatan dan kuasa, pakaian gelap (tidak nampak suci). Bagi saya ini, tentang polis yang penakut pada orang yang ada kuasa dan tidak adil (last badan besar gelak sakan),” tulis akun Addin Allif.

“Gajah depan mata tak nampak, semut juga dia nampak,” tulis akun Asnawi Fadzial.

4. Kalau yang ini bagaimana pendapatmu?

ironi kehidupan (gambar:source)

“Pada pendapat saya, cara/jalan yg dibuat oleh seseorang/pemimpin dah mula nak makan dri dia balik.. Dia lari le ke mana pun, pusing le macam mener pun pilihan tersebut tetap akan makan dia balik.. Orang bawahan pun tak berani campur tangan dan tengok dari blakang jer.. Kiter sebagai rakyat jadi pemerhati,” tulis akun Zarina Love Mohd Sani.

“Bagi aku, dalam gambar ini, disebabkan ada tulisan ‘development’.. Maksudnya bagi aku, segala pembangunan kami negara ni hanya untuk dia dan orang-orang yang mampu aje..bukan untuk semua rakyat,” tulis akun Muhammad Fazli.

5. Yang usaha siapa, yang panen siapa?

ironi kehidupan (gambar:source)

“Kita yang usahakan, kerajaan yang kaut hasil heh,” komentar akun Mohs Aqilah.

“Kita berusaha keras mengerjakan sesuatu pekerjaan kita demi periuk nasi kita tanpa disedari hasil yang bakal kita perolehi dah pun diambil org..apa yangg kita ada hanya harapan,” komentar akun Selipert Putuih.

6. Undang-undang di tangan siapa?

ironi kehidupan (gambar:source)

“Undang-undang semua keputusan di tangan isteri PM haha,” tulis akun Firdaus Hanapi.

“Apa yang aku nampak. Undang dunia banyak melebihkan lelaki. Bagi wanita, tak banyak perkara yang dapat mereka suara kan. Perempuan tak boleh itu ini. Dan lelaki berkuasa menetap kan apa saja undang undang dunia. Menunjukkan dunia tidak adil pada wanita,” tulis akun Master Que Aaron.

7. Kaya vs Miskin

ironi kehidupan (gambar:source)

“Yang kaya semakin utuh dan yang miskin bila bila masa akan runtuh,” tulis akun Lumarmyar Moon Moon.

“Hehe pepatah dulu jangan berumah di tepi pantai..takut nanti di lambung ombak..sekarang jangan berumah di kawasan miskin..takut nanti jatuh tertimbus,” tulis akun Cahaya Nur.

8. Hukum itu?

ironi kehidupan (gambar:source)

“Kita tak leh langkah undang undang. PM boleh langkah suka ati dia bila dia nak…kita kalau langkah sat lagi ade ahli mesyuarat simen ketuk pintu rumah,” tulis akun Lukis Atas Kertas.

“Pemerintah menpunyai galah yang istimewa menlangkui undang undang dan rakyat hanya berkaki ayam,” tulis akun Lamarmyar Moon Moon.

“Teringat dialog menteri nikah kahwin dgn puspawangi bila tgok gmbr ni..hehehhe,” tulis akun Madir Zx.

9. Raja dulu vs sekarang

ironi kehidupan (gambar:source)

“Asal bangga dia jadi pemimpin last-last jadi perompak negara mcm @najibrazak,” tulis akun Ahmad Syukhairy.

“2005 agungkan pemimpin…2015 agungkan perompak,” tulis akun Lukis Atas Kertas.

“Pemimpin = penjahat,” tulis akun Rhara Rahma.

10. Kalau banyak duit begini nih

ironi kehidupan (gambar:source)

“Dalam poket dia banyak duit, so menunjukkan barangsiapa yg banyak duit pasti boleh beli hakim, polis, lawyer dan sebagainya,” tulis akun Jay Casanova.

“Hakim, polis, dan pihak berkuasa semuanya dah takde maruah takde harga diri boleh dibeli sama taraf dengan beli sabun dan beli pewangi jamban dekat supermarket. Orang kaya boleh buat jahat dan bebas,” tulis akun Luqman Hakim.

11. Ada yang punya pendapat tentang ini?

ironi kehidupan (gambar:source)

“Si anak menentang kerajaan. Si ayah beruniform kerajaan. Balik rumah makan sama2. Natijahnya kita anak beranak bergaduh. Gomen senang goyang kaki,” tulis Mohd Aqilah.

“Iran kata dorang benci Israel tapi dorang bunuh Orang Islam. Israel kata dorang benci Iran tapi dorang bunuh Orang Islam. Kedua2 mereka bekerjasma untuk bunuh Muslims,hanya berlakon semata2..dorang 1 team,” tulis akun Syafiq Daniel.

Gimana guys, apakah kamu bisa merenungkan bagaimana ironi tersebut.



Ina feeds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *